Genel Olarak Dijital Diplomasi
Giriş
Gezegende, koronavirüs enfeksiyonunun ( COVID-19 ) yayılmasının neden olduğu değişikliklerden etkilenmeyecek neredeyse hiçbir insan faaliyeti alanı kalmadı. Diplomatik servisler de bu durumdan elbette etkilendi. (dijital diplomasi)
“Yeni normal”, yenileri doğurur ve mevcut diplomatik etkileşim araçlarını harekete geçirir.
Diplomatların bile evden çalışmaya zorlandığı bir dünyada, geleneksel kamu diplomasisinin diğer biçimleri neredeyse tamamen medya haberciliği ile değiştirildi. Yerel ve yabancı nüfus günlük basın brifinglerini, küresel sağlık istatistiklerini ve dünya çapında benimsenen çeşitli halk sağlığı stratejileri hakkındaki tartışmaları takip ettiği için hükümetler “kamusal” imajlarını korumak için mücadele ediyor.
Pandemi, diplomatları, özellikle tıbbi ve insani malzemelerin tedariki ve dağıtımı ve vatandaşların ülkelerine geri gönderilmesi konularında özel ve sivil toplum sektörleriyle normalden daha fazla ilişki kurmaya sevk etti. Diplomatlar, diplomatik becerilerini yansıtmak ve yeniden ayarlamak için zaman ayırdı. Örneğin konsolosluk çalışmaları siyasi ve ekonomik önceliklerin önüne geçmeye başladı.
Dijital teknolojilerin kapsamının hızla genişlemesinin, uluslararası ilişkiler gibi geleneksel olarak muhafazakâr bir alanı bile atlamadığı gerçeği, “dijital diplomasi” olarak adlandırılan yeni bir olgunun dış politikada kök salma hızıyla en iyi şekilde kanıtlanmaktadır.
Küresel bilgi alanı son derece zorlu bir mücadelenin arenası haline geldi.
Modern küresel bilgi toplumunu oluşturan bilgi ve iletişim teknolojilerinin dinamik gelişimi ve internet, hiçbir ulusal sınır tanımamakta ve bunun sonucunda uluslararası politika da dâhil olmak üzere toplumun ve devletin tüm alanlarında dönüştürücü bir etkiye sahiptir.
Aynı zamanda, internetin etkisi ve kamuoyunu manipüle etme olasılığı önemli ölçüde artmaktadır.
Bugün, interneti kullanan sosyal mühendislik ve siyasi amaçlar da dâhil olmak üzere büyük insan gruplarının yönetimi konularına giderek daha fazla dikkat çekilmektedir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ve internetin hızlı gelişiminin olumsuz sonuçlarından biri, bilgi ve ağ savaşları da dâhil olmak üzere yeni uluslararası çatışma biçimlerinin ortaya çıkmasıdır.
Dijital çağın tüm yeniliği ve özellikleri için, zorlukları göz ardı edilmemelidir – diplomasi, devletlerarası etkileşimdeki önemini koruyarak iletişim araçlarının nesnel gelişimi ile birlikte gelişti ve değişmeye devam ediyor.
Tanımlar
Digiplomasi ve e-Diplomasi olarak da adlandırılan dijital diplomasi, diplomatik hedeflere ulaşılmasına yardımcı olmak için İnternet ve yeni bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması olarak tanımlanmıştır. [1]
Bununla birlikte, başka tanımlar da önerilmiştir. [2] [3] [4] Tanım, diplomasinin yürütüldüğü ortamdaki İnternet kaynaklı değişikliklerden siber güvenlik, mahremiyet ve daha fazlası gibi diplomatik gündemlerde yeni konuların ortaya çıkmasına kadar değişen, internet ve diplomasi arasındaki etkileşime odaklanır. , diplomasi uygulamak için internet araçlarının kullanımı ile birlikte. [5]
Birleşik Krallık Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi, dijital diplomasiyi ‘internet kullanarak dış politika sorunlarını çözmek’ olarak tanımlıyor [6] , dâhili elektronik işbirliği araçlarını ve cep telefonu ve tablet tabanlı diplomasiyi hariç tutan daha dar bir tanım. ABD Dışişleri Bakanlığı, 21st Century Statecraft [7] terimini kullanıyor [7] Kanada Dışişleri, Ticaret ve Kalkınma Bakanlığı [8] buna Açık Politika diyor. [9]
Dijital diplomasi, Dışişleri Bakanlıkları, büyükelçilikler ve konsolosluklar gibi devlet kurumları, büyükelçiler veya genel olarak büyükelçiler gibi bireysel diplomatlar ve sivil toplum ve insan hakları grupları gibi devlet dışı aktörler tarafından uygulanabilir. [10]
Süreç
Özel bir e-Diplomasi birimi kuran ilk dışişleri bakanlığı, 2002’de eDiplomasi Görev Gücü‘nü oluşturan ABD Dışişleri Bakanlığı olmuştur.
Birleşik Krallık Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi, bir dizi eDiplomasi faaliyetinde yer alan bir Dijital Diplomasi Ofisine [11] sahiptir. [1] İsveç, özellikle kısa süre sonra ‘en iyi bağlantılı Twitter lideri’ haline gelen dışişleri bakanı Carl Bildt’ in çevrimiçi iletişim stratejisi aracılığıyla dijital diplomasinin tanıtımında da aktif olmuştur. [12]
Temmuz 2012’de küresel halkla ilişkiler ve iletişim firması Burson-Marsteller, Twitter diplomasisi olarak adlandırılan devlet ve hükümet başkanları tarafından Twitter kullanımını inceledi.
Twiplomacy [13] üzerine yapılan araştırma, dünya çapında 125 ülkede devlet ve hükümet başkanları ve kurumlarının 264 Twitter hesabı olduğunu ve sadece 30 liderin kişisel tweet’inin olduğunu buldu.
O zamandan beri, bir kamu diplomasisi aracı olarak dijital diplomasiye olan ilgi daha da arttı.
2013 yılında, USC Kamu Diplomasisi Merkezi, ‘Facebook’un Kosova’yı bir ülke olarak tanımasını [14] kamu diplomasisinin 2013 yılı için en önemli anlarından biri olarak belirledi. [15] [16] [17] [18]
Temmuz 2020’de yayınlanan Twiplomacy Study 2020’ye göre, BM üye devletlerinin yüzde 98’i Twitter’ da diplomatik bir varlığa sahipti. [19] Yalnızca Laos, Kuzey Kore, Sao Tome ve Principe ve Türkmenistan sosyal ağda temsil edilmedi. [19]
Son 10 yılda milyonlarca insanın günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal ağların patlaması, bir dizi özel önkoşuldan kaynaklanmaktadır – taşınabilir dijital cihazlar (mobil platformlar) için yazılımların geliştirilmesi, yaratılması anlık mesajlaşma programları ve tabii ki yeni teknolojilerin mevcudiyeti.
Sosyal ağlar, bloglar ve podcast’ler ile birlikte, geleneksel medyanın aksine, kullanıcıların kendi başlarına yayınlar oluşturmasına olanak tanıyan “yeni medya ”ya aittir[ 1 ].
Tarihsel olarak, dijital diplomasinin ana platformu sosyal ağ Twitter’dır. Bu nedenle, “dijital diplomasi” ve “twitter diplomasisi” (veya “twiplomasi”) terimleri genellikle eşit tutulur. Twitter mikroblog hizmeti denir, çünkü her yayının (tweet) hacmi 280 karakterle sınırlıdır (2017 yılına kadar, kullanıcının elindeki karakter sayısının yarısı vardı). Metin ve bağlantılara ek olarak, bir tweet, dört adede kadar resim veya cevap seçenekleriyle bir anket yapmak için bir form, bir video içerebilir.
Twitter diplomasisi, çalışmak için çeşitli yaklaşımları birleştirir, bu nedenle, sosyal ağ beslemesinde, diplomatik misyonların resmi sayfalarının konsolosluk meselelerinde vatandaşları alma programı hakkındaki tarafsız duyuruları, politikacıların değişmeceli, genellikle kışkırtıcı ifadeleriyle yan yanadır. Dış ilişkiler ajanslarının resmi sayfaları (hesapları) arasındaki anlaşmazlıklar, gazeteciler ve diğer kanaat önderleri, yani belirli konulardaki konumları kitlelerin görüşünü etkileyen kişiler de dâhil olmak üzere geniş bir izleyici kitlesi tarafından yakından takip edilmektedir.
Diplomasi, 20. yüzyıl boyunca önemli ölçüde değişti
Yüzyılın başında, diplomasi, bir ülkenin hükümeti ile diğerinin hükümeti arasındaki tüm iletişimin katı bir yorumuna sahipti. Bir ülkenin hükümeti ile diğerinin nüfusu arasındaki doğrudan iletişim uluslararası toplum tarafından yasaklandı ve egemenliğin ihlali olarak kabul edildi.
Ancak 1920’ler ve 30’lardaki üç dünya olayı, diplomasinin tanımını ve uygulamasını değiştirdi. Birincisi, radyonun yaygın kullanımı ve muazzam popülaritesiydi.
İkincisi, 1917 Bolşevik devrimi ve 1933’te Nazi’nin iktidara gelişi ve üçüncüsü, radyonun hem Naziler hem de Bolşevikler tarafından komşu ülkelerde devrimleri yaymak için kullanılmasıydı. Hem Rusya hem de Almanya, komşu ulusların halklarıyla doğrudan konuştu ve böylece kendi hükümetlerini atlattı. Ve böylece Kamu Diplomasisi doğdu.
Kamu Diplomasisinin Tanımlanması
Kamu Diplomasisi, ülkelerin dış politika hedeflerine yabancı kamularla iletişim kurarak ulaşmaya çalıştıkları süreçleri ifade eder.
Aynı zamanda, birinin politikalarının kabulünü kolaylaştırmak için yabancı nüfus arasında olumlu bir iklim yaratmak için bir araçtır. 1920’ler ve 30’lardaki devrimlerin ardından çok sayıda ülke Kamu Diplomasisi uygulamaya başladı. Fransa, yurtdışındaki büyükelçiliklerine kültür ataşeleri gönderdi, Amerika Birleşik Devletleri Amerika’nın Sesi radyo istasyonunu kurdu ve BBC’nin dünya servisi çeşitli dillerde yayın yapmaya başladı. Soğuk Savaş yoğunlaştıkça, rakibin nüfusu ile doğrudan iletişim, kişinin nükleer cephaneliğinin büyüklüğü kadar önemli olarak algılandı.
Ancak 20. yüzyıl sona ererken, Dijital Diplomasi olarak bilinen yeni bir diplomasi biçimi ortaya çıkmaya başladı.
Dijital diplomasi bugünün ve geleceğin diplomasisidir
Dijital ekosistem, büyük ölçüde liderlerin, gazetecilerin ve diğer etkileyicilerin uluslararası gündemi belirlediği yer haline geldi.
Haberleri aldığımız, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla iletişim kurduğumuz ve boş zamanımızı geçirdiğimiz yer burası. Aynı zamanda, devlet ve devlet dışı aktörlerin siyasi ve askeri nüfuz için savaştığı bir yalan haber, hileli yönlendirme, dolandırıcılık ve propaganda arenasıdır.
2019’un sonunda patlak veren küresel koronavirüs krizi, dünyadaki insanlar arasındaki fiziksel temasın çoğunu ciddi şekilde kısıtladı ve böylece kişilerarası iletişim ve haber için tek kanal haline gelen dijital, “sanal” aktiviteye güçlü bir destek verdi. Diplomasi de büyük ölçekte internete taşındı – dışişleri bakanlıkları ve dünyadaki ortakları faaliyetlerini hızla bu alana kaydırdı.
Dış politika kurumlarının faaliyetlerinde dijital yaklaşımların yaygınlaştırılması uygulaması haklı olarak çığır açan ve yüksek teknoloji olarak adlandırılabilir.
Dışişleri bakanlıkları ve uluslararası kuruluşlar, dijital diplomasinin uluslararası ilişkilerde oyunun kurallarını nasıl değiştirdiğini gördüler.
Ağların kullanımı, diplomatların bilgi ve analitik çalışmalarını, strateji planlamasını, protokol olaylarının uygulanmasını ve müzakerelerin organizasyonunu değiştirdi.
Dijital teknolojiler, bir dizi en önemli dış politika kararlarının geliştirilmesi ve benimsenmesi için gerekli verilerin toplanmasında, analizinde ve kullanılmasında ciddi bir yardımcı haline geldi.
Dışişleri bakanlıkları ve uluslararası kuruluşların çalışanları, çevrimiçi tartışmaların düzenleyicileri olarak hareket etmektedirler.
Günümüzde dijital diplomasi, devlet başkanlarından işletmelere, sivil toplum kuruluşlarından sıradan vatandaşlara kadar siyasi hayatın tüm aktörlerini bir araya getirerek etkileşimleri için yeni platformlar oluşturuyor.
İzleyicilerin geri kalanı için bilgi (içerik) üreten en aktif ve uluslararası süreçlere bütünleşmiş hedef grupları, politikacılar, girişimciler, yurtdışında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve/veya yabancı bir kitledir.
İkinci ana kategori esas olarak gençlerdir – öğrenciler, blogcular, İnternet kaynaklarının aktif kullanıcıları, yaratıcı endüstrilerin temsilcileri ve bugün yurtdışından ülkeye bilgi aktaran gazeteciler.
Ancak yukarıdaki kategorilerin işlerinde ve günlük aktivitelerinde kullandıkları araçlar çok sınırlıdır.
Sonuç
Günümüzün sosyal medya dünyası, her zamankinden daha fazla teknoloji tarafından yönlendiriliyor.
Algoritmalar, hangi içeriğin popüler hale geleceğini, “feed’imizde” ne göreceğimizi ve nelerin sorunlu materyal olarak tanımlanıp gözlerden saklanacağını belirler.
Devletlerin bu ekosistemdeki hedeflerine ulaşma yeteneği, büyük ölçüde derinlemesine bilgiye ve hedef kitleye ulaşmak ve bilgilerinin tüm platformlar ve hesaplar arasında koordineli akışını artırmak için tasarlanmış yanıltıcı teknolojik araçların kullanımına bağlıdır.
Aynı zamanda, “dijital evrende” akan büyük hacimli bilgilerin analizi, dünya çapında dışişleri bakanlıklarında hâlihazırda denenmekte olan ve kullanılmaya başlanan “büyük veri” ve yapay zekâ teknolojilerine dayalı çözümler gerektiriyor.
Dijital diplomasi, kamuoyunu etkilemek ve Dışişleri Bakanlığı’nın misyonunu neredeyse her alanda – siyasi, konsolosluk ve kamu diplomasisi – ilerletmek için sanal dünyanın benzersiz özelliklerinden yararlanır.
Bu anlamda dijital diplomasinin ortaya çıkması, diplomasinin temel görevlerini bu şekilde değiştirmemiş, ancak bu görevlerin yeni bir araç yardımıyla çözülmesini mümkün kılmıştır.
Diplomasinin özü, çeşitli alanlarda anlamlı bağlantı ağları geliştirmektir ve dijital diplomasi bu çabaların çoğaltılmasında bir faktördür.
Aynı zamanda, doğru bilgiyi bulmada geleneksel medyayı atlamak için bir araçtır ve istenen kitleye ulaşmak için hedeflenmiş, doğru bir kanal olarak hizmet edebilir.
Modern diplomat, bulunduğu ülkede sanal toplulukları geliştirmek ve güçlendirmek için dijital araçları kullanır; bu topluluklarda, doğrudan, filtresiz temas halinde olan on binlerce ila yüz binlerce katılımcı olabilir.
Nihayetinde dijital faaliyetler, bu yeni ve büyüyen ortamda, geleneksel diplomasinin her zaman için çabaladığı aynı hedefe ulaşmayı sağlıyor: etki.
Dijital diplomasi, halkla doğrudan iletişim kurmaya, hatalı veya yanlış iddiaları reddetmeye, küresel alandaki diğer “oyunculara” baskı yapıp onları harekete geçmeye olanak tanır.
Basitçe söylemek gerekirse, dijital diplomasi diplomatik etkiyi artırmıştır.
Oxford Üniversitesi profesörü Corneliu Biola, dijital araçların diplomatlara “süper güçler” sağladığı efsanesinden sık sık bahseder.
Dijital etkinliğin hedefli ve etkili etki için benzersiz bir platform sağladığını, ancak kendi başına bir etki kaynağı olmadığını haklı olarak belirtiyor.
“Her şey internette olur” veya “liderler telefonda” diye diplomasinin sonunu öngörenler, bu tür konuşmaların öncesinde saatlerce süren hazırlıkların olduğunu ve anlaşmaları uygulamak için daha sonra daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu unutmamalıdır.
Yarının teknolojileri – artırılmış [ 10 ] ve sanal [ 11 ] gerçekliklerin yanı sıra, bunların gelişimiyle ilişkili günlük yaşamın “oyunlaştırması” tarafından insanlık için yeni zorluklar ortaya çıkıyor.
Gelecekte dijital diplomasi, açıkçası, Twitter’ın, blogların ve diğer “yeni medya”ların çok ötesine yayılmak zorunda kalacak.
Aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un -ki bugünlerde pek başarılı görünmüyor-, “dış politikada canlı, insani iletişimin yerini hiçbir teknoloji alamaz” sözlerini unutmamanın önemli olduğuna inanıyoruz.
Dijital diplomasi, geleneksel diplomatik araçlara güçlü yeni yetenekler ekledi.
Diplomatlar bu gelişmiş araç setini her gün kullanıyor ve bunu yaparken büyük ilerleme kaydettiler.
Yine de, mutlak göreli avantajımızın her zaman özgün, anlamlı ve uzun vadeli ilişkiler kurma yeteneği olduğunu ve olmaya devam ettiğini edeceğini belirtiriz.
Dijital diplomasinin sadece sosyal medya kapsamında tanımlanması sürdürülebilir değil.
Büyük verilerdeki gelişmelerle ‘dijital’ yeteneklerin artması, akıllı saatler ve Gözlükler gibi giyilebilir teknoloji cihazlarının ana akıma girmesiyle tanım zaten genişliyor.
Kriz durumlarında sosyal medyadan ve e-postalardan toplanan canlı bilgileri çizen kriz haritalama gibi araçlar, insani yardım kuruluşları tarafından doğal ve insan kaynaklı felaketleri daha iyi anlamak ve bunlara müdahale etmek için kullanılıyor.
Yakın gelecekte, diplomatların emrinde daha da geniş bir dizi dijital araç olacak ve bu da onların veri bilimini kullanarak, halkın ruh halini tahmin etmek için duyarlı analizler yürütmelerine ve gelecekteki tepkileri tahmin etmek için modeller oluşturmalarına veya ısmarlama ürünler oluşturmalarına olanak tanıyacak. Dijital diplomasi uygulamaları – olanaklar çok geniş.
Bu potansiyeli doğru bir şekilde tanımak ve kullanmak için hükümetler, bürokratlarını ve çalışanlarını dijital araçları kullanma ve problem çözmede veriye dayalı bir yaklaşım konusunda eğitmeye yatırım yapmalıdır.
Bir adım daha ileri gitmek için neden dijital diplomasiyi sadece diplomatlarla sınırlandıralım?
Yazarın tüm yazılarını bağlantıdan görebilirsiniz.
Hukuk ve Bilişim Dergisi geçmiş sayılarını görmek için bağlantıya tıklayınız.
Yazar: Dr. Bilal TANDIVERDİ
Kaynakça
[1] Fergus Hanson (Kasım 2012). “Dijital bir DFAT: 21. yüzyıla katılmak” . Lowy Enstitüsü . 2012-03-22
[2] “E-diplomasi Platformu – Diploma Vakfı” . diplomacy.edu . 2011-01-23 tarihinde kaynağından arşivlendi .
[3] Alec J. Ross tarafından e-Diplomasinin Tanımı – HUBFORUM 2010 . YouTube . 1 Ekim 2010. 2021-12-19 tarihinde kaynağından arşivlendi .
[4] “Tutt. A. (2013), AB-27’de E-Diplomasi Kapasiteleri: Küçük Devletler ve Sosyal Medya (ücretsiz e-kitap erişimi)” . grin.com . 2015-09-17 alındı .
[5] Kurbalija, Jovan (1 Ekim 2017). “Bölüm 8: İnternet ve BİT’in Çağdaş Diplomasi Üzerindeki Etkisi”. Kerr’de, Pauline (ed.). Küreselleşen Dünyada Diplomasi. Oxford Üniversitesi Yayınları. s. 151–169. ISBN’si 9780190647988.
[6] “Dijital diplomasi nedir?” . Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi . 2012-04-20 tarihinde kaynağından arşivlendi .
[7] “21. Yüzyıl Devlet Yönetimi” . ABD Dışişleri Bakanlığı.
[8] uluslararası.gc.ca .
[9] “Cadieux-Léger Bursu” . DFAIT. 2013-10-02 tarihinde kaynağından arşivlendi . 2013-08-15 alındı.
[10] Tam, Davina. “Tayvan’ın dijital diplomasisi başladı” . www.taipeitimes.com . Taipei Times. Erişim tarihi: 8 Ocak 2020.
[11] “Arşivlenmiş kopya” . 2012-03-28 tarihinde kaynağından arşivlendi . 2012-03-12 alındı .
[12] “İsveçli Carl Bildt ‘en iyi bağlantılı’ Twitter lideri” . BBC Haber . 24 Temmuz 2013.
[13] “Twiplomacy – Twitter’da Karşılıklı İlişkiler” . Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012 .
[14] “Kosova (Facebook’ta) Yıllardır Aradığı Statüye Ulaştı: Ulus” . Erişim tarihi: 2 Ocak 2015 .
[15] “PDiN Monitor – USC Kamu Diplomasisi Merkezi” . uscpublicdiplomacy.org . 9 Nisan 2014.
[16] “BU TWEET: ÇALIŞMA YENİ ‘TWİPLOMASİ’ İÇİN SINIRLARI BULUYOR” . Associated Press . 26 Temmuz 2012. 26 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi . Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012 .
[17] Miles, Tom (26 Temmuz 2012). “@tweeter-in-chief? Obama’nın dış kaynaklı tweet’leri üst düzey twitokrasi” . Reuters . Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012 .
[18] Khazan, Olga (26 Temmuz 2012). “Diplomatlar Twitter’da: Putin kimseyi takip etmiyor” . Washington Post . Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012
[19] “Twiplomacy Study 2020”. ikiyüzlülük. 20 Temmuz 2020. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020.
Okuma Tavsiyeleri
1 . Bu tür İngilizce yayınlar (içerik), “kullanıcı tarafından oluşturulan içerik” için UGC kısaltması ile belirtilir.
2 . Örneğin K. Bildt’in 2014 yılında Twitter sayfasındaki eski Ukrayna Devlet Başkanı V. Yanukoviç’i Norveçli işbirlikçisi V. Quisling ile karşılaştırmasının ardından İsveç ve Norveç’te İsveç Dışişleri Bakanlığı başkanına yönelik eleştiriler dile getirildi. Bakınız: Quisling-tweet için Bildt får skarp kritik // Aftonbladet, 03/05/2014
3 . Örneğin bakınız: Shakirov O. Rus dijital diplomasisi: 2017’nin 10 olayı // Oleg Shakirov’un RIAC web sitesindeki blogu, 04/05/2018
4 . Temsil ayrıca Facebook, VKontakte, Youtube, Instagram platformlarında da temsil edilmektedir; 2017 yılında toplam görüntülenme sayısı 2,6 milyondu Storify hizmeti, Mayıs 2018’deki kapanışa kadar kullanıldı.
5 . Hashtag (İngilizce’den. Hashtag’den) – bir kelime veya birkaç kelime, öncesinde “karma” – #hashtag, bilgileri sistematikleştirmeye ve bir sosyal ağdaki yayın akışı içinde tematik bir arama yapmaya yardımcı olur.
6 . Eğitim yelkenli gemisi Kruzenshtern (kayıt limanı – Kaliningrad) hakkında bilgi talebi, yelkenli gemiye adanmış “tweetlerden” birinin rekor 100 bin görüntüleme almasıyla kanıtlanmıştır.
7 . Açıklama: 2,99 £’luk uygulama ile uçak gözlemcileri, Rusya açıklarındaki çok gizli İngiltere casus uçağını ifşa ediyor: 650 milyon sterlinlik uçağı içeren yüksek derecede sınıflandırılmış görev, binlerce kişi tarafından çevrimiçi olarak izleniyor // Daily Mail Online, 22.04.2017 г.
8 . Örneğin bakınız: Rusya Dışişleri Bakanlığı Independent’a Kaliningrad’ın tarihi merkezinin İngiliz uçakları tarafından tahrip edildiğini hatırlattı // Interfax, 12/04/2017.
9 . İlginç bir şekilde, tartışmada bir argüman olarak, Temsilciliğin Facebook sayfasının Litvanyalı konuklarından biri, bir “Wehrmacht askeri” ve bir “Sovyet hemşire” tasvir eden bir fotoğraf yayınlamayı teklif etti ve bir öpücükte “SSCB ile dostluk arasındaki dostluk” hakkında bir yorum yaptı. Almanya.” Aslında, internette basit bir arama ile gösterildiği gibi, resim tarihin yeniden inşası sırasında zamanımızda çekilmiş ve kasıtlı olarak siyah beyaz olarak yayınlanmıştır.
10 . Çevredeki dünyadan gelen bilgileri yazılımdan gelen bilgilerle birleştirerek dijital uygulamaların gerçek zamanlı kullanımı.
11 . Bilgisayar programları aracılığıyla çevredeki dünyanın taklidi.
Bu makalede aşağıdaki kaynak materyal kullanılmıştır:
Cull, NJ (2008). Kamu diplomasisi: Taksonomiler ve tarihler. Amerikan Siyaset ve Sosyal Bilimler Akademisi Annals, 616 (1), 31-54.
Metzger, ET (2012). Ortam mı yoksa mesaj mı? Sosyal medya, Amerikan halkla ilişkiler ve İran. Küresel Medya Dergisi , 1-16.
Roberts, WR (2007). Kamu diplomasisi nedir? Geçmiş uygulamalar, mevcut davranış, olası gelecek. Mediterranean Quarterly, 18 (4), 36-52.
Shenhav, SR, Sheafer, T., & Gabay, I. (2010). Tutarsız anlatıcı: Filistin Yönetimi’ndeki geri çekilme ve seçimler sırasında İsrail kamu diplomasisi. İsrail Çalışmaları, 15 (3), 143-162.
Hayden, C. (2012). Devlette Sosyal Medya: ABD Kamu Diplomasisi için Güç, Uygulama ve Kavramsal Sınırlar? Küresel Medya Dergisi , 1-15.
Dizrad Jr, W. (2001). Dijital Diplomasi Bilgi çağında ABD dış politikası . Londra: Praeger
@btnrvrd
2 comments