Tag

hukuk

İnternet Hukuku

Yargılama Sürelerinin Uzaması Sorununa Teknolojik Çözümler

Yargılama Sürelerinin Uzaması Sorununa Teknolojik Çözümler Yazar: Av. İsmail İFŞA              Hukuk sistemlerinde yargılama sürelerinin uzaması, adaletin zamanında sağlanmasını zorlaştıran önemli bir sorundur. Bu durum, hem bireylerin hem de kurumların hukuki süreçlere olan güvenini zedeler ve adalete erişim konusunda ciddi…

Kripto Para Hukuku

Kriptografi ve Hukuk: ABD Örneği

KRİPTOGRAFİ VE HUKUK: ABD ÖRNEĞİ Yazar: Dr. Bilal TANRIVERDİ Dijital ortamdaki kısıtlamaların giderek azalması ve fiziksel ile sanal dünyalar arasındaki sınırların ortadan kalkmasıyla birlikte, siber uzayın insanların günlük faaliyetleri açısından önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle, ağda güvenliği sağlamanın, özellikle bilgi…

Blockchain Hukuku

Metaverse Dünyalarının Hukuki Niteliği

1.     Metaverse Dünyalarının Hukuki Niteliği Yazar: Av. Ali ERŞİN (LL.M.) / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koor. 1. 1. Genel Olarak Metaverse teknolojisi, yukarıda da ayrıntılı bahsettiğimiz üzere içerisinde birçok farklı teknolojiyi ve içerik türünü barındıran, özellikle son yıllarda hem…

Yapay Zeka Hukuku

Hukuk Pratiğinde Yapay Zeka Kavramı

GENEL BİR DEĞERLENDİRME : HUKUK PRATİĞİNDEKİ YAPAY ZEKA KAVRAMI Giriş Modern dünyada toplum ve insanların hayatında giderek daha fazla yer kaplayan dijital teknolojilerde hızlı bir gelişme yaşanıyor. “Dünya hızla değişiyor” neredeyse her gün duyduğumuz, okuduğumuz bir ifade. Birkaç on yıl…

Ropörtaj

Röportaj: Akınrobotics

Röportaj: Akınrobotics Konu: Robotlar, Yapay Zeka ve Akınrobotics Röportör: Ali ERŞİN (LL.M.) / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koor. Röportaj Veren: Arifegül PATATE (Akınrobotics Ürün ve Proje Departmanı) Dünyanın ilk insansı robot fabrikası AKINROBOTICS, robotik teknolojiler alanında Türkiye’nin en büyük…

Blockchain Hukuku

Akıllı Sözleşmelerin Delil Niteliği

Akıllı Sözleşmelerin Delil Niteliği GİRİŞ İspat Hukukuna Göre Delillerin Kabul Edilebilirliği Sorunu Akıllı sözleşmelerin delil niteliği hakkında bazı tartışmaları ele almadan önce hem milli hukuk hem de milletlerarası özel hukukun önemli konulardan biri olan ispat hukuku hakkında bazı hususları tespit…

İnternet Hukuku

Elektronik İmza ve Geçerliliği

Elektronik İmza   Elektronik imza ya da sayısal imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. E-imza olarak da bilinir. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir….

Kişisel Verilerin Korunması Hukuku

Unutulma Hakkı ve Yasal Dayanakları

Unutulma Hakkının Yasal Dayanakları Konuk Yazar: Av. Begüm GÜREL (LL.M.) Giriş Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte bilgiye ulaşım yolları da doğru orantılı olarak artmaya başlamıştır. Bilgiye ulaşırken kullandığımız vasıta ise; çoğunlukla internet bağlantısı yoluyla ulaştığımız dijital ortamlardır. Günümüzde internet kullanımının giderek…

E-Ticaret Hukuku

Elektronik Ticaret, Hukuk ve Pandemi

Elektronik Ticaret ve Pandemi  GİRİŞ Gün geçtikçe artan küreselleşme olgusu gelişim gösteren teknolojik imkânlar ile birlikte ekonomiyi son derece etkilemiştir. Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler ticaretin de şeklini değiştirmiştir. Bunların yanı sıra küresel bir salgın olan Covid-19 ile birlikte dünyada ve…