Ropörtaj: Çelikkanat Raylı Sistemler Takımı
Konu: Teknoloji, Girişimcilik ve İnovasyon.
Ropörtor: Av. Ali Erşin
Sorular
1- Takımınız, ülkemizde bu alanda yarışmalarda başarılar elde etmiş bir takım. Bu anlamda bu takımın üyesi olarak kısaca hayat hikayenizden ve özellikle üniversite yıllarınızdan bahseder misiniz?
2001 yılının Ekim ayında Giresun’un Merkez ilçesinde dünyaya geldim. Çocukluk yaşlarımdan itibaren fiziğe ve teknolojiye aşırı ilgi duydum. Lise yıllarımda robotik üzerine çalıştım ve yarışmalara katıldım. Üniversite öncesi dönemde oluşan mühendisliğe ilgim benim Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğini tercih etmeme sebep oldu. 2022 yılının Mart ayında Çelikkanat RS takımı kurulma kararı aldı ve bir hafta sonrasında ben de bu ekibin bir parçası oldum. Bu zamandan beri Çelikkanat RS ekibi ile birlikte bir çok güzel işe imza attık.
2- Peki projenizin teknolojisinden ve projenizin özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Projemiz raylı ulaşım sistemlerine yeni bir soluk getirmeyi hedeflemektedir. Yüksek hızlı ulaşım teknolojisini sıfır emisyon ile harmanlayarak çevreci bir ulaşım metodu olmaktadır. Dünyada hyperloop adı ile anılan bu teknolojiyi Çelikkanat RS takımı olarak geliştirmeye devam etmekteyiz. Manyetik levitasyon sistemi, itki sistemi ve haberleşme sistemi gibi bir çok sistemi ekibim olarak geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz.
3-Projeniz kaç yarışmada ödül almıştır ve Ülkemize projenizin sağlayacağı katkılardan bahseder misiniz?
Çelikkanat RS ekibi projeye başladığı 2022 yılında TÜBİTAK RUTE bünyesinde düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması’na finalist olarak katılmıştır. Yaşadığı talihsizlikler sebebi ile o dönemde ki ödülün bir parçası olamasa da 2023 yılında aynı kategoride Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2024 hedefleri arasında Temmuz ayında İsviçre de düzenlenecek olan Europan Hyperloop Week de ülkemizi temsil etmek bulunmaktadır. Hyperloop üzerine yaptığımız çalışmalar yurt dışındaki proje ekiplerinin ve yatırımcıların da dikkatini fazlası ile çekmiştir. Asli hedeflerimizden biri ise Türkiye’yi hyperloop teknolojisinde dünya öncüsü yapmaktır.
4- Daha önce başka projeleriniz ve girişimleriniz oldu mu? Özel değilse isimleri ve konuları nelerdir? Farklı alanlarda da proje hayalleriniz var mı?
Hyperloop teknolojisi çok geniş kapsamlı bir teknolojidir. İçerisinde bulunan sistemler birçok branşı kapsamaktadır. Bu tip bir projede fazlası ile zaman ve ilgi gerektirdiğinden dolayı diğer proje fikirlerimizi bir süreliğine askıya almış bulunmaktayız. Ben dahil birçok ekip arkadaşımız insansız hava araçları, insansız su altı araçları ve roket teknolojileri üzerine birçok yarışmaya katılmış ve bu teknolojiler üzerine çalışmıştır. Şu anı baz aldığımız takdirde ilgimizi ve alakamızı hyperloop teknolojisine yoğunlaştırmış bulunmaktayız.
5- Projeyi tasarlarken ve hazırlarken motivasyon noktanız ne oldu? Hangi zorluklar ile karşılaştınız ve nasıl çözdünüz?
Asıl motivasyonumuz takımımız üyelerinin ortak bir özelliği olan araştırma merakımız olmuştur. Hyperloop teknolojisinin gelişmekte olan ve hakkında çok az kaynak bulunan bir proje olması bizim bu merak duygumuzu tetiklemiştir. Proje ilk zamanlarında karşılaşmış olduğumuz en büyük zorluk bilgi kaynaklarının kısıtlı olmasıdır. Yabancı birçok kaynağı inceleyerek ve benzer sistemler üzerinden yorumlar yaparak bu sorunun üstesinden geldik.
6- Raylı sistemler hakkında ülkemizin ve dünyanın durumu nedir? Bu alanda gördüğünüz daha iyi olabilecek hususlar nelerdir?
Türkiye güncel durumda raylı ulaşım sistemleri konusunda gelişmekte olan ülkeler arasında bulunmaktadır. Ülkemizin yeni dönem hedefleri arasında raylı ulaşım büyük bir yer kaplamaktadır. Japonya ve Çin gibi ülkeler raylı ulaşım konusunda dünyada öncü konumundadır. Türkiye’yi bu yarışa dahil edebilmek için hyperloop gibi yeni teknolojilere önem vermeliyiz.
7- Proje ve Girişimcilik yapmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Gençler hangi yaşlarında proje tasarlamaya başlamalılar?
Genç yaşta ilgi alanlarını doğru seçmek ve bu konularda araştırma yapmak ilerideki dönemlerinde işlerini kolaylaştıracaktır. Lise çağındaki fikirlerini projeler ile desteklemek o fikirleri olgunlaştıracaktır. Olgunlaşmış fikirler ve proje tecrübeleri ile üniversite hayatına başlamış gençler yapacakları girişimlerde ve projelerde daha başarılı olacaktır.
8- Teknoloji ürünleri tasarlarken gereken hukuki bilginin önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Teknoloji ürünleri tasarlarken hukuki bilgi çok önemlidir çünkü ürünlerin yasak gerekliliklere uygun olmalı ve kullanıcıların güvenliği sağlanmalıdır. Bu bilgi, ürünlerin tasarımından üretimine ve pazarlamasına kadar birçok aşamada önemli rol oynar ve hukuki sorunların önlenmesine yardımcı olur.
9- Projenizin Ülkemizde neleri değiştireceğinden söz edebilir misiniz?
Biz mühendislik adayları olarak projenin ülkemizde yeni bir iş alanı oluşturacağını düşünüyoruz. Açılan iş alanıyla birlikte Türkiye’de yeni bir sektör doğacaktır. Bir diğer açıdan baktığımızda şuan bile Ankara-Eskişehir, Gebze-İstanbul şehirleri aralarında iş göçü olduğu görülmektedir. Hyperloop projesi ile yolculuk süresi kısaltıldığında bunun daha da artacağını düşünmekteyiz.
10- Okuyucularımıza son tavsiye ve önerileriniz nelerdir?
Hayalleri ile barışık olmalılar. Genç yaşlarda hayalleri ile barışık çocuklar büyüdüklerinde o hayalleri yapacak motivasyonları daha fazla olmaktadır. Ben de bir mühendislik öğrencisi olarak çocukluk hayallerimin motivasyonu ile çalışıyorum.