Röportaj Köşesi:  Eva Team – Teknofest Elektromobil Kategori 3.sü

Öncelikle Eva Team ile tanışalım.

EVA TEAM TAKIMI KİMLERDEN OLUŞUYOR ?  EKİP KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR VE EKİPTE HERKES SAHADA AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR MU?

EVA TEAM aslında, sanılanın aksine sadece Altınbaş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden değil, bu işe gönül verip aramızda olmak isteyen herkesten oluşuyor. Ekip içerisinde geleceğinin parlak olduğunu gördüğümüz liseli arkadaşlarımız, bizleri takip edip bizlerden olmak isteyen farklı üniversitelerden arkadaşlarımız da bulunuyor. Bütün bu çeşitliliğiyle EVA TEAM şu anda yaklaşık 100 kişilik bir ekipten oluşuyor. Bu sene 6’ya çıkardığımız proje sayısının neticesinde ekipteki birçok arkadaş sahada kendi alt ekiplerinde aktif bir şekilde yer alıyor.

EVA TEAM OLARAK BİZİMLE HİKAYENİZİ PAYLAŞIR MISINIZ, BU FİKİR NEREDEN DOĞDU VE  NASIL BAŞLADI?

EVA TEAM 2018 yılında aslında piyasada ne yaptığını bilen, özgüvenli, lider ruhlu, ekip çalışmasına aşina ve nitelikli mühendisler yetiştirmek için Altınbaş Üniversitesi çatısında kurulmuş bir AR-GE takımıdır. 2019 yılında Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’yla başlayan bu serüven günümüzde 6 farklı projeyle devam ediyor.

NEDEN EVA TEAM?

EVA TEAM aslında üniversite hayatınızda belki de daha hazırlık dönemindeyken bir şeyler ürettiğiniz, okuduğunuz bölümden mezun olduktan sonra ne iş yapacağınızı gördüğünüz ve kendinizi keşfettiğiniz bir süreç diyebilirim. Aynı zamanda sponsorluk vasıtasıyla birçok büyük firmayla irtibat kurup network olarak kendinize çok şe kattığınız bir proje. Bunların yanı sıra geçen her 1 yıllık sezonda beraber yatıp kalktığınız ve bir süre sonra aileniz haline gelen ekip arkadaşlarınız belki de bu projenin gelecek hayata e büyük katkısı diyebilirim.

EVA TEAM PROJELERİNİ ANLATIR MISINIZ?

EVA TEAM olarak bu yıl TÜBİTAK yarışmalarında 6 farklı kategoride yarışmayı planlıyoruz. Bunlardan ilki en eski yarışlardan biri olan ve bizim göz bebeğimiz “Uluslararası Efficiency Elektrikli Araç Yarışları”. Aslında verimlilik üzerine yapılan bu yarışta, elektrik, mekanik ve yazılımsal olarak 0’dan ortaya yarışacak bir araç çıkardığınız ve tasarım, üretim aşamalarında düzenli olarak profesyonel bir şekilde yaptıklarınızı raporladığınız bir yarış bu. Sonrasında Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması” yer alıyor. Bu yarışmada da tekrardan her manada kendi aracınızı ürettiğiniz özgün araç kategorisinde yarışıyoruz. Bizlere verilen görevleri, kendi yazdığımız yazılımlar ile aracımızın otonom olarak tamamlamasını amaçladığımız bir yarışma. Daha sonra geçen yıl sabit kanatlı İHA ile yarıştığımız fakat bu sene hem sabit hem de döner kanat olarak yarışacağımız İHA yarışları yer alıyor. Bu yarışlarda da yine her yarışta olduğu gibi bizlerden tamamen yerli olarak kendi uçaklarımızı üretmemiz bekleniyor. Ürettiğimiz bu uçaklar belirli standartlarda verilen görevleri otonom uçacak şekilde yerine getirmeli. Daha sonrasında geçtiğimiz yıl birçok tecrübe edindiğimiz “İnsansız Sualtı Aracı Yarışması” yer alıyor. Sürekli kendimi tekrar ediyor gibi oluyorum fakat burada da tamamen otonom bir şekilde verile görevleri yerine getirecek insansız bir sualtı aracı üretiyoruz. Son olarak bu yıl ilk defa katılacağımız “Roket Yarışması” yer alıyor. Bu yarışmada orta irtifa kategorisinde 30.000 ft yüksekliğe bir roket bırakıp içerisindeki yükü ve kendini istenilen yere istenilen yükseklik ve zamanda paraşüt açarak indirmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Ayrıca bu yıl 4 farklı yarışa katıldık; Uluslararası Efficiency Challenge elektrikli araç yarışları, Robotaksi-Binek Otonom araç yarışları, İnsansız Hava Aracı yarışları ve İnsansız su altı yarışları olmak üzere 4 farklı kategoride yarıştık. Bu yarışların 4’ünde de finale kaldık. Elektrikli Araç yarışlarında bu yıl tekrardan “Türkiye 3.lüğü”başarısı elde ettik ve bunun yanı sıra düzenlediğimiz etkinlikler sonucunda “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşviki ödülü” aldık. Robotaksi-Binek Otonom araç yarışlarında “En iyi Takım Ruhu” ödülünü aldık.

EVA TEAM PROJESİNİN GÜNLÜK YAŞAMA KATKISI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

EVA TEAM projesi aslında günlük yaşamımıza çok fazla şey kattığı gibi bazı şeyleri de elimizden alıyor. Şöyle ki gerçekten bu projede yer alıp özgüveni yüksek olmayan birini tanımıyorum. Bunun yanı sıra günlük hayattaki iletişim becerilerimiz ekip olarak gerçekten çok yüksek, bunun asıl sebebi de aslında sürekli hem EVA TEAM’i hem de projeleri tanıtmak için sürekli dışarısı ile iletişim halinde olmamız. Ekibimizde pek çok yabancı uyruklu arkadaşımız olduğu için ekip olarak özellikle ingilizce konuşma, anlama ve yazma konusunda çok iyi olduğumuzu düşünüyorum. Tabii ki bu artıların yanı sıra bazı eksileri de var. Şöyle ki aslında bu eksiler biraz tatlı eksiler. Ekip olarak çok yoğun bir şekilde çalıştığımız için genelde ailemiz ve arkadaşlarımıza çok fazla vakit ayıramıyoruz. Ancak bu yorgunluğun meyvesi o kadar tatlı oluyor ki ne ailemiz ne de arkadaşlarımız bu konudan gocunuyorlar.

BİZİMLE AKLINIZDA EN ŞAŞIRDIĞINIZ VEYA BEKLEMEDİĞİNİZ BİR ANINIZI ANLATIR MISINIZ?

Bu yıl benim aklımda kalan olay şuydu; yarışa yanlış hatırlamıyorsam 1 ay kala yoğun bir test sürecindeydik. Teste gitmeden önce de kapı kilit mekanizmalarımızı henüz montajlamadığımız için emanet bir şekilde testi götürmesi için yapıştırmıştık. Testler gayet güzel ilerlerken ekip olarak bir yemek molası verdik. Biz yemek yerken 3 kişi test alanına girip aracı incelmeye başladı. Tabi biz de bu duruma alışık olduğumuz için uzaktan izliyorduk. Sonra aralarından biri araç kilitliyken kapı kolunu çekmeden aracı açmaya kalktı. Bir anda “küt” diye bir sesle kapı açıldı ve kapı kilidini havada gördüğümü hatırlıyorum. Ağzımız açık kalmıştı. Daha sonrasında adamlar hiçbir şey söylemeden sessizce oradan uzaklaştılar. Aklımdan çıkmayan bir olay daha var asında. Bu yıl biz otonom araç yarışlarına gitmeden önce büyük bir talihsizlik yaşadık. Elektrikli araç yarışlarından döndüğümüz gece o yorgunlukla ertesi gün Kocaeli’ne testlere gidecek olan otonom aracımızı kamyona yükledik ve evlerimize döndük. Sabah erkenden bir haberle uyandık, araçta yangın çıkmıştı. Gece aracın içerisinde bıraktığımız bataryalardan bir tanesi gelirken sürücünün kamyon şoförünün dikkatsiz kullanımı nedeniyle kısa devre yapmış ve bir yangın çıkarmış. Ertesi sabah okula geldiğimizdeki manzara korkunçtu gerçekten. Birçok aletimiz erimiş, araç yarışamayacak hale gelmişti. Herkesin bizden yarışa gitmememizi beklediği o dönemde, 3 gün içerisinde çok yoğun bir çalışma ile aracı toplayıp yarışa katıldık. Bunun üzerine bir de yarıştan boş dönmeyip ödül aldık. Gerçekten unutamadığım anlardan bir tanesiydi.

TEKNOFEST SÜRECİNİ ANLATIR MISINIZ?

TEKNOFEST süreci aslında o geçen zorlu yarışmaların eğlenceli ksımı gibi biraz da bizim için. Hem yerel halkın hem devlet büyüklerinin bizleri ziyaret ettiği ve yaptıklarımız hakkında bizlerden bilgi aldığı, insanların bizlerle fotoğraf çekildiği ve ödüller aldığımız aslında bu zorlu sürecin belki de en keyifli haftası diyebilirim TEKNOFEST için.

YARIŞ ÖNCESİ VE YARIŞ SIRASINDA YAŞADIKLARINIZI ANLATIR MISINIZ?

Yarış öncesinde aslında kimse belli etmese de herkeste bir gerginlik ve heyecan oluyor. Hepimiz çok rahat gibi davransak da birbirimizin içini görebiliyoruz. 1 yıldır gece gündüz demeden çalışıp, birçok şeyden fedakârlık yaparak geçirdiğimiz emeklerimizin sonuçlarını görmeyi bekliyoruz çünkü. O sabah ekipçe kahvaltı yapıyoruz, hocalarımız bizlere konuşmalar yapıyor.

BU BAŞARI YOLUNDA SİZİ MOTİVE EDEN TAKIMLAR VEYA KİŞİLER VAR MIDIR?

Bizler yarışlara ilk katıldığımız yılda yarışlarla ilgili bilgileri hocalarımızdan alıyorduk. Diğer takımlarla tanışma fırsatımız olmadı. Sadece 2019 yılında yarış alanlarından tanışıklığımız oldu. Bizleri motive eden net bir takım ve kişiler yok. Kardeş takım olarak gördüğümüz takımlar var. Son yıllarda derece yapmış takımlar ile aramızda bir rekabet var bu durum hem onları hem de bizlerde motive ediyor olabilir.

BU BAŞARI HİKAYESİ İLE İLGİLİ  YENİ BAŞLAYAN GENÇLERE ÖNERİNİZ VEYA TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

Yeni başlayan gençlere en büyük tavsiyemiz “ben yapmam,beceremem,daha yeniyim,onlar bizden tecrübeli” gibi sözleri başladıkları projelerde kesinlikle kullanmamaları. İlk hedefleri kendi yeteneklerinin farkına varmaları olmalı. Yapacakları en ufak bir proje için bile mükemmel bir planlama yapmaları. Araştırmayı geliştirmeyi bir an bile olsa bırakmamalılar. Bir çok farklı disiplinle bir arada çalışmaları, kendi bölümleri dışında projelerin geneline hakim olmalılar. Ekip çalışması yapıyorlarsa takım ruhunu oluşturabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmalılar.

EVA TEAM AİLESİNİN HEDEFLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?

EVA TEAM Ailesi kurulduğu Altınbaş Üniversitesi içerisinden kendi ismini oluşturmak için bir çok adım atmıştır ve bunun sonunda ilk olarak kurum içerisinde saygınlık görmeye başlamıştır. Daha sonra yarışlara katıldığı son 3 yılda 2 kez dereceye girerek, Teknofest ve TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışlara farklı kategorilerden katılarak bu yarışları düzenleyen kurumlara ve kişilere karşı tanınırlık ve saygı kazanmıştır. Hedeflerimiz özetle tüm Türkiye genelinde teknoloji ile uğraşan herkes tarafından bilinir olmak ve bulunduğu toprakların teknolojiye uyum sağlamasına yardımcı olmak. Üniversite içerisinde farklı disiplinler ile çalışabilecek projelerde yaratıcı fikirler oluşturabilecek öğrencileri yetiştirmek. Yarıştığı bütün kategorilerde birincilik elde etmek.

PEKİ HANGİ YARIŞMALARA KATILMAYI PLANLIYORSUNUZ?

  • Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları
    • İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması
    • Uluslararası İnsansız İnsansız Hava Araçları Yarışları
    • Sabit Kanat
    • Drone
    • Roket Yarışması
    • Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması

Oldukça Keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Teşekkür ederiz. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Bunun yanında Teknofest Roket Kategori 1. si Ekip Saraç Roket Takımı ile Dergimizin röportajını okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Zeki Robotların Cezai Sorumluluğu isimli yazıyı da bağlantıdan görebilirsiniz.

Eva Team’in web sayfasına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar