Ropörtaj: Teknofest Teknik Tasarım Raporu 1.’si – Hyperloop United

Ropörtaj Veren: Şükrü Furkan Kayaalp

Röportör: Av. Ali ERŞİN / Genel Koordinatör

Hukuk ve Bilişim Dergisi Ropörtaj Köşesi’nde 12. Sayı’mızın konuğu Hyperloop  United projesinin geliştiricisi ve kurucusu Furkan Bey. Kendilerine hoşgeldiniz diyor ve teşekkür ediyoruz.

Sorularımıza başlıyoruz.

1-      Hyperloop United, ülkemizde bu alanda yarışmalarda başarılar elde etmiş bir takım. Bu anlamda bu takımın üyesi olarak kısaca hayat hikayenizden ve özellikle üniversite yıllarınızdan bahseder misiniz?

Teşekkürler, Denizli doğumlu bir elektrik elektronik mühendisi adayıyım. Dünyada bir süredir yapılan ve Türkiye’de ilk kez 2022’de düzenlenen Hyperloop yarışmalarında üniversite öğrencileri yarışabiliyor. Biz de henüz üniversite hayatına devam eden, lisanstan doktoraya eğitim seviyelerindeki öğrencilerden oluşmuş bir proje takımıyız. Kendimden bahsedecek olursam ortaokul, lise ve üniversitede tam burslu olarak eğitim gördüm. Lisedeyken de TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması’na katılmış ve derece almıştım. Aslında şimdi bakınca o zamanlar da bir derdim olduğunu görüyorum. Üniversiteye girdiğimden beriyse, Kadir Has Üniversitesi’nde bizden önce olmayan fakat İTÜ ve YTÜ gibi okullarda önceden beri oluşan, proje takımları kültürünü kurmaya çalışıyorum. Bana kalırsa İTÜ, YTÜ gibi okulları değerli kılan şey bu proje takımı kültürü ve yıllardır devam eden takım üyelerinin sonraki kuşağa bilgi aktarımı. Çünkü biz de böyle bir projeyi yaparken gördük ki öğrenciyken asıl bizi geliştiren kısım, derslerde öğrendiklerimizden öte pratikte kusursuz çalışan bir sistemi kurabilmek. Dolayısıyla ben de üniversiteye girdiğimde karşılaşmadığım bu kültürü okulumda kurmaya çalışırken Hyperloop United gibi bir takıma vardım. Önümüzdeki sene ise Hyperloop yanında TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’na da KHAS Uydu Takımı olarak katılmayı hedefliyoruz.

2- Peki Hyperloop teknolojisinden ve projenizin özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Hyperloop, Elon Musk tarafından ortaya atılan bir 5. nesil ulaşım fikri. Basıncı azaltılmış tüpler içerisinde manyetik levitasyon yaparak sıfıra yakın bir sürtünme deneyimleyen, teorik olarak 1220 km/h hıza ulaşabilen bir raylı ulaşım sistemi. Böyle bahsettiğimizde genelde bunun Japonya’da MAGLEV trenlerinde zaten yapıldığından bahsediliyor genelde. Ancak büyük fark şu ki MAGLEV trenlerinde ray boyunca mıknatıslar var. Hyperloop’ta ise ray yalnızca alüminyum. Biz mıknatıs dizili diskleri alüminyum ray üzerinde 2400 rpm ile döndürdüğümüzde, değişken manyetik alan rayda oluşturduğu akımlarla kendi mıkantıslanmasını yaratıyor. Dolayısıyla daha maliyetsiz bir ulaşım sistemi haline geliyor. Temassız itkiyi de kendi tasarımımız ve üretimimiz olan iki taraflı lineer indüksiyon motorları ile sağlıyoruz. Bu seneki yarışmada kendi elektronik kartlarını ve motorunu geliştiren tek takımdık.

3-Projeniz kaç yarışmada ödül almıştır ve Ülkemize projenizin sağlayacağı katkılardan bahseder misiniz?

Hyperloop United 2022 Ocak ayında kurulmuş bir takım olduğu için katılabildiğimiz ilk yarışma TÜBİTAK RUTE’nin düzenlediği Hyperloop Geliştirme Yarışması oldu. Bu yarışmaya katılabilmek için öncesinde iki aşamalı bir raporlama ve eleme oldu. Biz ise bu iki aşamada sırayla 95 ve 101 puan ile “En Başarılı Teknik Tasarım Raporu Ödülü” aldık. Çalışmamızı ResearchGate sitesinde herkese açık olarak “A Detailed Pod Design for Hyperloop Competition” ismiyle yayınladık. Eğer bu proje Türkiye’de İstanbul – Ankara arasına uygulanmak istenirse iki şehir arası mesafe 17 dakikaya iniyor. Bu insanların hayat tarzlarını tamamen değiştirebilecek bir ulaşım sistemi. Metropolleri rahatlatma şansımız var. Dünyada ise henüz güvenlik önlemleri tam olarak sağlanamadığı için daha çok kargo sistemi üzerine çalışılıyor.

4- Daha önce başka projeleriniz ve girişimleriniz oldu mu? Özel değilse isimleri ve konuları nelerdir? Farklı alanlarda da proje hayalleriniz var mı?

Daha önce teslimat droneları üzerine çalıştığımız bir proje takımında daha bulundum. Yine yarışma içindi. Üniversitedeki 3. yılımı Hyperloop üzerinde çalışarak geçirdim. Yepyeni bir teknoloji geliştirmeye çalıştığımız için internette bolca kaynak yok ve bu yüzden büyük efor vermemiz gerekiyordu. Okuldaki son senemde ise, yani bu sene, TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’na katılacağız ve okuldan sonra kendi girişimimiz olacak olan IoT ile akıllı ev sistemleri üzerine çalışıyoruz. Uydu takımımızın ismi ise KHAS Uydu Takımı. Sosyal medyada bu isimle görünür olacağız.

5- Projeyi tasarlarken ve hazırlarken motivasyon noktanız ne oldu? Hangi zorluklar ile karşılaştınız ve nasıl çözdünüz?

Şüphesiz, motivasyon noktamız olmayan bir şeyi geliştiriyor olmak, belki dünyaya yön verecek bu teknolojinin başını çekiyor olabilmekti. Ayrıca bir yarışma ortamı vardı ve 56 takım başvuru yaptı. Bu takımlar arasında en iyi raporu çıkarmak bizi tatmin eden şeylerden biriydi. Elbette olmayan bir şeyi geliştirirken araştırma yapmak en zor olanıydı. Lineer indüksiyon motoru konusunda daha önce çalışmış bir kişiyle dahi görüşemedik. Yahut manyetik levitasyon konusuyla uğraşan biriyle karşılaşıp sorunumuza çözüm arayamadık. Kapsülün tamamının tasarımını, mekanik, elektromekanik ve manyetik analizlerini kendimiz yaptık. Elbette bunlar imkansız işler değil ancak sıfırdan 8 ay içinde böyle bir noktaya varmak gece gündüz çalışma gerektirdi. Yarışma bittiğinde çalışmadan durmak beni rahatsız eder oldu. Öylesine bağımlı olmuştuk çalışmaya. Yani demek istediğim, anahtar sıkı çalışmak, ölünce dinlenmek.

6- Proje ve Girişimcilik yapmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Gençler hangi yaşlarında proje tasarlamaya başlamalılar?

Bence etraflarında hevesli birkaç insan toplamalılar. Böyle işlerde kendi başına ilerlemek imkansız gibi. Birbirlerini sürekli ateşleyen hevesli insanlar bir arada olduğundaysa çalışmak ve üretmek çok keyifli bir hale geliyor.

7- Teknoloji ürünleri tasarlarken gereken hukuki bilginin önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hem takım içi hem de ürünün son kullanıcıya kadar olan süreçteki problemleri için bence kesinlikle bir denetleyici sistem olmalı. Bu hukuk olabilir, sözleşme olabilir, takım içi işleyiş ve hakediş algoritmaları işleyen bir yapay zeka olabilir. Değişik formlarda olabilir ancak mutlaka bir denetleyici olması gerektiğini düşünüyorum.

8- Okuyucularımıza son tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

Eğer bir şeyler yapmak istiyorlarsa mutlaka etraflarında hevesli insanlar toplamalılar. Hevesi olmayan biriyle çalışmak gerçekten can sıkıcı, yalnız olmak da öyle. Ama bence bir şeyler yapmak uğruna yanlış insanlarla ilerleyip mentalimizi yıkmaktansa hiçbir şey yapmamak daha iyi. Beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Derginizde ve hayatınızda başarılar diliyorum.

Hukuk ve Bilişim Dergisi 9. Sayı‘mızda yayınladığımız “Eva Team: Tubitak Elektromobil 3.sü Takım” Röportajımızı okumak için bağlantıya tıklayınız.

Hukuk ve Bilişim Blog’u da bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Bağlantılar:

Instagram: Hyperloop United

https://www.instagram.com/hyperloopunited/

Linkedin: Hyperloop United

https://www.linkedin.com/company/hyperloop-united/

Linkedin: KHAS Uydu Takımı

https://www.linkedin.com/company/khas-uydu-tak%C4%B1m%C4%B1/

Instagram: KHAS Uydu Takımı

https://www.instagram.com/khas.uydu/

Fotoğraflar