Turing Testi
Turing Testi Nedir?
Turing testi, robotları insandan ayırmaya çalışan bir testdir. Eylemi gerçekleştiren insan veya robot mudur ? Bunun sorusuna cevap aramaya çalışan bir test olarak görülmektedir. Kullanıcı, testi geçebilirse robot olmadığı fark edilir.
Turing testini ALAN TURİNG isimli bir bilim insanı ortaya çıkarmıştır. Turing testi günlük yaşantımızda bir siteye veya bir platforma mail gönderebilmek için insan veya robot olmadığınızı doğrulamak ister. Bu mailleri bir robot tarafından da atılabilir. Bunu engellemek için Google‘ın geliştirdiği “reCAPTCHA” sistemiyle fotoğraf tanıma karışık olan fotoğrafların içinden verilen nesnenin bulunması istenir.
Burada doğru resimlere tıkladığında o site için erişim hakkı verilir. Bu fotoğrafları tanımadığında ise o siteye erişimini engellenir.
Turing Testi ve Yapay Zeka
Fakat yapay zeka teknolojilerin yaygınlaşması ve insansı robotların üretimiyle yapay zeka sistemlerindeki amaç, yanlışlardan doğruyu elde etmeye çalışılmasıdır. Bu doğrultuda yapay zeka sistemi ne kadar yanlış yaparsa ileride o kadar doğru sonuçlar elde etmeye çalışacaktır.
“İntelligence” kelimesi bilgiyi toplayabilme ve işleyebilme sınıfı olarak görülür. Bu bilgileri yapay zeka sistemlerine tanıtmak için label(etiket) lere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin bir labele örnek vermek gerekirse ağaç, yapay zeka sistemine bu ağaç görüntülerini verildiğinde kendini eğitip artık bir ağaç fotoğrafı çıktığında da hemen o resmi tanıyacaktır . Bu şekilde label sayısını artırıldığında yapay zekanın daha çok nesneyi tanıması kolaylaşmış hale gelecektir. Bu durumda reCAPTCHA sisteminde gösterilen resimler (yangın musluğu, köprü, araba) gibi labelları tanıttığımızda artık yapay zekada bu resimleri tanıyıp yönünü o şekilde ayarlayacaktır.
Ayrıca Farklı durumlar da mevcuttur. NLP (Nature Langunge Processing) ile metinleri anlayabilir hale getirilişe bu iki sistem ortaklaşa çalıştığında artık makineler de bir insan gibi davranmaya çalışacaktır. Bunun üzerinde birçok çalışma halen devam etmektedir.
Diğer yandan BİG DATA teknolojileride son hızla gelişmektedir. Big data teknolojileri yapay zeka ile birlikte çalıştığı için ayrılmaz ikili olarak sınıflandırılmaldır. Günümüzde sürekli bir akan veriye sahibiz. Bu veriler aşağıda da gösterilen resim gibi kategorilere ayırmak mümkündür .
Sonuç
Sürekli bir akan veriye maruz kaldığımızdan ötürü bu şirketler yapay zekayı kullanarak her bir uygulama sizi daha iyi halde tanıma fırsatı elde edecektir. Bu sayede Turing testi canlılığı kaybedilebilir. Çünkü gelecek dünyasında artık robot veya makineler dışarıdan aldığı sensör veya verileri işleyerek insan gibi davranmaya çalışacaktır. Başka bir deyişle yapay insanlar olacaktır.
Yapay Zeka Hukuku alanındaki Yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Ayrıca “Yapay Zeka Hukuku” ana temalı 5. Sayımıza da bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Yazar: Erdem ECE / Yapay Zeka Uzmanı
Kaynakça
https://www.statista.com/chart/17518/data-created-in-an-internet-minute/
1 comment