
Yeni Nesil Bankacılık Anlayışı “Neobank”
Giriş: Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber artan dijital yaşama adapte olma isteği günlük hayatın temel dinamiklerini ve çalışma biçimlerini önemli ölçüde değişikliğe uğratmıştır. Bankacılık sektörü de teknolojiyle harmanlanarak dönüşüme uğramış ve FinTech (finansal teknoloji ) şirketleriyle işbirliği içerisine girmiştir. Geleneksel, fiziki şube anlayışı hakim olan bankaların aksine dünya genelinde yaygınlaşan ve büyüyen yeni nesil bankacılık modeli “neobank” tamamen dijitaldir.
1. Neobankacılık nedir? (neobank)
İnternet bankası, yeni nesil banka, sanal banka, meydan okuyucu banka veya dijital banka olarak da bilinen neobankalar; geleneksel bankacılık anlayışından uzak, fiziksel şubelerin varlığına ihtiyaç duymaksızın yalnızca dijital kanallar aracılığıyla bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilme potansiyeline sahip yeni nesil bankacılık modelidir.
Durmaksızın gelişen ve değişen teknolojik inovasyonlar, yüksek beklentilere sahip, dijital odaklı anında sonuç talep eden müşteri profili, rekabetçi piyasa koşulları bankacılık sektöründe devrim yaratan neobankaların popülarite kazanmasındaki temel sebepler olarak görülmektedir.
2. Neobankacılığın ana hatlarıyla ayırıcı özellikleri
Neobankaları gelenekselleşmiş türlerinden ayrıştıran en önemli faktör mobil uygulama kanalıyla erişim imkanı sunan dijital bir banka hesabı olmasıdır. Geleneksel bankacılık anlayışının aksine fiziksel şubelerinin olmaması maliyetlerini ve ek yükleri azaltmaktadır. Söz konusu durumun yansıması olarak da neobankalar; ürün ve hizmetlerini daha hızlı ve bütçe dostu biçimde müşteriye sunabilmektedir.
Müşterilerin yeni nesil bankacılık anlayışını benimsemelerine etki edecek önem arz eden noktalardan diğerleri ise gerçekleştirmek istedikleri işlemleri oldukça hızlı bir şekilde halledebilmeleri ve mobil uygulamalar aracılığıyla konfor alanlarını terk etmek zorunda kalmaksızın işlemlerini tamamlayabilmeleridir.
3. Türkiye’de Neobankacılık
BDDK tarafından hazırlanıp 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1.1.2022 tarihinde yürürlüğe giren “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik” ile dijital banka ifadesi; “bankacılık hizmetlerini fiziksel şubeler yerine esas olarak elektronik bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları aracılığıyla sunan kredi kuruluşu” şeklinde tanımlanmıştır.
Söz konusu yönetmelik ile dijital bankacılık, özel düzenlemeler saklı tutulmak kaydıyla, geleneksel bankalar ile aynı kuruluş ve faaliyet izni kurallarına tabi kılınmıştır.
4. Dünya Ülkelerinde Neobankacılık
Neobankacılık sisteminin uygulanması açısından Fransa, Almanya, Çin, Amerika ve Brezilya ilk sıralarda yer almaktadır.
Dünyadaki başarı sağlamış neobank uygulamalarını incelediğimiz takdirde; kolay hesap açma ve görüntüleme, hızlı ve kolay para transferi, avantajlı ücret ve komisyonlar ve bunların iyi seviyede kullanıcı deneyimiyle sunulması olmak üzere dört ana hedefi benimsedikleri görülmektedir.
5. Neobankaların Müşterilerine Sundukları
Neobankalar; mobil uygulama kullanımını deneyimleme, şeffaf fiyatlandırma, müşteri sadakat uygulamaları ve kampanyaları, müşteri başvurusu ve hesap açılışında kolaylık ve hızlılık, hesap yönetiminde kolaylık, kişisel finans yönetim araçları, finansal durumu raporlayan araçlar, kişiselleştirilmiş servisler gibi imkanları müşterilerine ulaştırmaktadır.
6. Sonuç
Dijital dünyanın finans sektörü ile bütünleşmesi sonucu hayat bulan neobankalar fiziki şubelere sahip olmaksızın tamamen çevrimiçi yapıda hizmet sunmaktadır. Geleneksel bankacılık anlayışına nazaran farklı sektörlerle temas halinde kalarak müşteri odaklı inovatif bakış açısıyla finansal çözümlerde bulunmaktadır. Neobankacılık modelinde temel amaç geleneksel bankaların odaklanamadığı niş pazarlara girip hedef kitleye ulaşarak yeni ürün geliştirme stratejisi oluşturmaktır.
Fintech Hukuku alanındaki tüm Blog yazılarımızı bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Av. Ali ERŞİN ve Av. Yasin BOZYEL’in “KVKK ve GDPR Bağlamında Açık Bankacılık” isimli 12. Sayı’mızdaki yazısını okumak için bağlantıya tıklayınız.
Yazar: Bengisu DOĞDU
Kaynakça
İktisadi ve idari bilimlerde araştırma ve değerlendirmeler,“Bankacılıkta Dijitalleşme: Neo-Bankacılık”
https://muratkibarogullari.com/yeni-nesil-bankacilik/
https://medium.com/m2p-yap-fintech/neo-banking-101-e99a8e240eb2
Dünya’da ve Ülkemizde Dijital Bankacılık ve Hukuka Yansımaları, Dr. Osman Bahadır SİNAN, Dr. Av. Ahmet TOK
https://fintechistanbul.org/2022/02/15/neo-bankalar-geleneksel-bankalarin-pabucunu-dama-mi-atacak/
https://fintechtime.com/tr/2021/10/yeni-nesil-bankacilik-neobankalar/
https://topmobilebanks.com/blog/digital-banks-future/
https://figopara.com/blog/neobank-nedir-avantajlari-nelerdir/