Tag

teknoloji

Blockchain Hukuku

Akıllı Sözleşmeler: Temel Hukuki Problemler ve Regülasyon

Akıllı Sözleşmeler: Temel Hukuki Problemler ve Regülasyon Yazar: Doç. Dr. Pınar Çağlayan AKSOY Giriş Blokzinciri teknolojisinin en önemli uygulamalarından biri akıllı sözleşmelerdir (“smart contracts”). Akıllı sözleşmeler, ilk defa Nick Szabo tarafından 1990’ların başında kullanılan bir kavramdır [1] Szabo’nun bu kavramı…

Bilişim Suçları

Bilişim Suçlarının Soruşturulmasında Yaşanan Zorluklar

Bilişim Suçlarının Soruşturulmasında Yaşanan Güçlükler 1.Giriş             Teknolojik gelişmeler sebebiyle bilgi ve iletişim dünyası hız kazanmaktadır. Yenilikler sebebiyle insan ilişkileri, hukuk kuralları, yaşam düzeyi ve genel tabirle toplum hayatı da şekillenmektedir. Bu süreçte bilişim alanındaki hızlı gelişim yeni suçları beraberinde…

Ropörtaj

Ropörtaj: Atölye Üsküdar

Ropörtaj: Atölye Üsküdar Ropörtaj Veren: Atolye Üsküdar Kurucusu Av. Hilmi Türkmen / Üsküdar Bld. Bşk. Ropörtör: Ali ERŞİN / Genel Koordinatör Hukuk ve Bilişim Dergisi’nin bu Sayı’sında Üsküdar Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren, gençlerin teknoloji ve inovasyon alanında kendilerini geliştirmeye önemli…

Bilişim Suçları

Siber Suçlarda Sosyal Medya Etkisi

Siber Suçlar ve Sosyal Medya ÖZET İnternet siteleri ve mobil uygulamalardan oluşan sosyal medyanın en popüler tarafı olan sosyal ağlar kullanıcılara online profil oluşturarak kendi yaşamları ile ilgili resim, video, konum, düşünce gibi kişisel bilgileri paylaşma imkânı vermektedir. Bazen bu…

Hukuk ve Bilişim Dergisi

Hukuk Nereye Gidiyor?

Hukuk Nereye Gidiyor? Konuk Yazar: Av. Turgay ÖZCAN Giriş Dünyada Covid-19 çıkmadan önce kaleme almayı düşündüğüm ancak iş yoğunluğundan ötürü kaleme alamadığım düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. (hukuk) Hiç unutmam yıl 1994-1995 dönemleriydi. Kartal 3.Sulh Ceza Hakimi Nurettin ÇAĞLAR uzun uğraşlar sonucu…

Marka ve Patent Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet ve Hukuk Giriş  Mülkiyetin kelime anlamı, “sahiplik”tir. Mülkiyete sahip olan kişiye tanınan haklara “mülkiyet hakkı” denir. Hukukî bir terim olarak mülkiyet hakkı “kişiye, kanunların öngördüğü sınırlar içinde, sahibi olduğu maldan ve malın hukuki ve doğal ürünlerinden yararlanma ve…

Fintech Hukuku

Bankacılık Suçları – 1

Bankacılık Suçları 1-Giriş Günümüzde, mevduatların kabulü, tutulması, kredi verilmesi, katılım fonları aracılığı ile fon toplanması ve bu fonların tutulması alanlarında faaliyet gösteren ve ekonominin yapıtaşı olarak inşa edilmiş olan “bankalar”, ulusal ve uluslararası mevzuatlar ile sıkı düzenlemelere tabi tutulmuştur. (bankacılık…

Start-Up Hukuku

Start Up Hukuku

Fabrikadan App’a Start Up Hukuku Makale Yarışması Birincisi: Ahmet ÇOLAK Bir hayal. Facebook gibi, Apple gibi. Start up kelime anlamı olarak, yaratıcı, yenilikçi, inovaktif bir fikre sahip olup bunu ihtiyaç duyduğu maddi birikimi sponsor yoluyla meydana getirerek ürünü hedefleri doğrultusunda…

Hukuk ve Bilişim Dergisi

Siber Zorbalık

Siber Zorbalık ve Türleri Giriş Günümüzde telefon, bilgisayar veya internet gibi bilgi ve iletişim araçları artık hepimizin hayatında büyük yer tutmaktadır. Sosyal medya faktörünün de devreye girmesiyle bireyler arası iletişim kitlesel boyuta ulaşmıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte artık dakikalar içinde haberleşebiliyor,…