Röportaj: Akınrobotics

Konu: Robotlar, Yapay Zeka ve Akınrobotics

Röportör: Ali ERŞİN (LL.M.) / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koor.

Röportaj Veren: Arifegül PATATE (Akınrobotics Ürün ve Proje Departmanı)

Dünyanın ilk insansı robot fabrikası AKINROBOTICS, robotik teknolojiler alanında Türkiye’nin en büyük yerli yazılım firması olan AKINSOFT ’un kendi öz sermayesi ile kurulmuş bir özel sektör teşebbüsüdür.

1- Akınrobotics’in ana misyonu ve vizyonu nedir?

Üretilen robotlarımızla tüm dünyada ki insanların daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak adına; beden gücünü en aza indirip, insanların anlama, yapabilme kapasite ve kabiliyetlerini daha sosyal bir şekilde kullanabilmeleri için çıktığımız bu yolda insanlığa ve bilime en iyi şekilde hizmet verme misyonumuz ile hareket etmekteyiz. Çünkü; “İnsana Değer…”

Teknoloji yarışında; AKINROBOTICS adını altın harflerle tarihe yazdırırken, hayatımızın kaçınılmaz gerçeği olarak karşımıza çıkan yapay zekâ ile donatılmış insansı robotların vazgeçilmezliğini yaşatmak, en iyiyi en güzeli insanlığa sunmak vizyonumuzu yaşatmak için varız.

 “Değerleri taçlandırmak varoluş nedenimiz”  

2- Akınrobotics’in Ana Faaliyet Alanları Nelerdir?

Akınrobotics olarak 2009 yılında %100 yerli üretim gayesiyle robotik alanda Ar-Ge faaliyetleri ile ilk adımlarımızı attık. Tüm dünyada devam eden insansı robot çalışmalarını eş zamanlı yürütebilmek adına, AKINCI Robot Ar-Ge çalışmaları ile başlayan serüvende tüm operasyon süreçlerimiz biyomimetik biliminden de esinlenerek devam etmektedir. Talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda 2014 yılında üretimlerine başladığımız hizmet robotları ile 2015 yılında garson robotların görev aldığı Türkiye’nin ilk ve tek robotik uygulama merkezi Cadde Meram Kafe & Robotik Uygulama Merkezi’ni açtık. Amacımız robotlarımızı sahada test etmek ve bu eşsiz deneyimi halkımıza sunmaktı. Türkiye’nin birçok ilinden hatta Dünya’dan birçok teknoloji severi kafemizde robotlarımızla buluşturduk. 2017 yılında seri üretim yapmak adına Dünyanın ilk insansı robot fabrikasını açtık. AKINROBOTICS ailesi olarak geçmişten bugüne kadar edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeler ile farklı kabiliyet ve işlevselliğe sahip robotlar üretmekteyiz. Farklı kategorilerde yer alan sosyal robotlar, hizmet robotları, tarım robotları, endüstriyel robot kol, 4 ayaklı robotlar, taşıma robotları ve robotlarımızın üretiminde kullanılan motorlar, devre kartları ve geliştirme kartlarını üretip insanlığın hizmetine sunuyoruz. Aynı zamanda eğitime destek kapsamında üretmiş olduğumuz robotik ürünlerimizle “Eğitime Destek” kapsamında tüm eğitim kurumlarına sponsorluk hizmeti vermekteyiz. Son olarak 2022 yılında kapılarını araladığımız İstanbul Robot Müzesi’nde, başladığımız günden bugüne kadar olan tüm birikim ve gelişimi sergileyerek ziyaretçilerimize yüksek teknoloji adım ve aşamalarını tanıtmaktayız. Sizlerde bu teknolojiyi deneyimlemek, üretim aşamalarını incelemek ve robotlarımızı yakından tanımak isterseniz müzemizi ziyaret edebilirsiniz.

3- Ülkemizde yapay zekalı robot teknolojisinde öncü olarak, şirketin robot teknolojisi alanında faaliyette bulunma motivasyonu ne olmuştur?

AKINROBOTICS çatısı altında üretilen robotlar; AKINROBOTICS ’in kendi öz sermayesiyle, bünyesinde barındırdığı mühendislerin Ar-Ge çalışmalarıyla tasarlanmış olup, %100 yerli üretim gayesiyle hazırlanır. Türk insanının bilime, gelişen teknolojiye ve bilimsel düşünceye ilgisini arttırmak ve aynı zamanda robotik teknolojiler alanında yapılan çalışmalarla ülkemizi ilk sıralara taşımak için, üstün hizmet kalite anlayışını benimseyerek çalışmalarına başlamıştır.

İnsanlığa ve bilime hizmet etmeyi amaçlayan AKINROBOTICS; insan ergonomisine aykırı, yaşamı tehlikeye atan monoton işleri robotlara yükleyerek, insanların sosyal yaşam kalitesini yükseltmek ve daha nitelikli işlerde çalışmalarına imkân tanımayı hedefler. Robotik teknolojiler alanında faaliyette bulunma motivasyonumuz sloganımızdan da anlaşılacağı gibi; “İnsana Değer.”

4– Akınrobotics robotlarının son birkaç yılda büyük gelişme katettiğini biliyoruz. Bu süreç nasıl gelişti ve hangi problemleri ve zorlukları aşmak zorunda kaldınız?

Özellikle pandemi döneminde insanların yüksek teknolojiye olan ilgisi ve ihtiyacı çok fazla arttı. Bu kapsamda da robotlar dünya genelinde daha çok ilgi görmeye başladı. Üretmiş olduğumuz Sosyal Robot Mini Ada, UV-C Sterilizasyon Robotu ve Servis Robotu bu süreçte en çok talep gören robotlarımız oldu. Hizmet sektöründe yer alan işletmeler için hijyen, temassız servis ve uzaktan erişim kolaylığı ön planda tutularak oluşan yoğun taleplere cevap vermek için süreç yönetimlerinde yeni Ar-Ge taleplerinin karşılanması en dar boğazımız olmuştur. Üretim amaçlarımızın enbaşında da yer alan motor ve elektronik kart üretimlerini kendi bünyemizde gerçekleştirip, yeni ürün Ar-Ge ve üretimlerini, istenilen sonuçları, bu zorlu ve hızlı süreçte gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.

5- Mevcut durumda Robotlarımız hangi yeteneklere sahipler ve yeteneklerini ne kadar geliştirebilecekler?

Ar-Ge çalışmaları tamamlanan ve nihai ürün olarak halkımızın hizmetine sunulan sosyal robotlarımız Mini Ada ve ADA; danışman robot olarak insanlarla sohbet edebiliyor, sorularını cevaplayabiliyor, öğretilmiş alanlarda insanlara gidecekleri yere kadar eşlik edebiliyor, eğitim verebiliyor, tanıtım ve sunum yapabiliyor.

Servis robotlarımız tamamen otonom olarak belirlenen alanda istenilen noktalara servis yapabiliyor ve otonom şarj özelliği sayesinde bu hizmeti kesintisiz verebiliyor.

UV-C Sterilizasyon Robotlarımız insan gücüne ihtiyaç duymadan planlanan saat aralıklarında istenilen alanların sterilizasyonunu sağlayabiliyor.

Ar-Ge Çalışmaları devam eden quadruped robot ARAT; arazi robotu olarak tasarlanmış ve engebeli koşullara adapte olabilecek düzeyde çalışmaları devam etmektedir.

Çalışmaları devam etmekte olan endüstriyel robot kol; çalışanlar için tehlike içeren iş kollarında, üretimi hızlandırıp verimliliği artırmaya katkı sağlayarak işletmelerin rekabet avantajını artırmasına ve maliyetleri düşük tutmasına yardımcı olacak.

Hızla gelişen teknolojiyle robotlar insan becerilerine hızla yaklaşıyor. Çok yakın bir gelecekte insanlar ile robotları, yetileri veya görselleri ile ayırt etmek çok mümkün olmayacaktır.

6- Bir robotumuzun üretilmesi için kaç farklı teknoloji kullanılmaktadır? Kaç mühendisimiz ve kaç teknik elemanımız görev almaktadır?

Robot üreten bir firmaysanız oluşturacağınız çalışan kadrosu çok kapsamlı olmalı çünkü robotik çalışmalar birçok mühendis ve teknik kadro gerektirir. Biz AKINROBOTICS olarak 2009 yılında başlattığımız Ar-Ge çalışmalarının ardından seri üretim yapabilmek adına fabrikamızı açmaya karar verdik. Amacımız robotların A’dan Z’ye üretiminin tamamen yerli ve milli imkanlarla yapılmasıydı. Bu çok büyük yatırım ve özveri gerektiren bir süreç. Çünkü bir projeniz var ve bu projeyi hayata geçirmek için tasarımından tutun, donanım ve yazılım dahil tüm aşamalarını kendi bünyenizde kendi markanızla yapacaksınız. 2017 yılında açılan insansı robot fabrikamızda endüstriyel tasarım, Ar-Ge, mekanik tasarım, mekanik montaj, elektromekanik tasarım, elektromekanik üretim, elektronik tasarım, elektronik sistem, elektronik üretim, elektronik montaj, gömülü yazılım, arayüz yazılım, kontrol yazılım, bulut yazılım, robot dinamiği, kalite kontrol ve bu birimlere bağlı daha birçok alt birim ile robotların üretimi yapılmaktadır. CNC, plastik enjeksiyon, lazer kesim, torna, elektronik dizgi, 3D baskı gibi birçok makine da robotların üretim aşamasında kullanılmaktadır. Tüm bu üretim aşamalarında dalında uzman altmışın üzerinde mühendisimiz ve teknik personellerimiz çalışmaktadır. Yazılımdan mekanik tasarıma kadar tamamen kendi üretimimiz olan çeşitli tipteki robotlarımıza son teknolojik sistemler entegre edilmiş olup, teknoloji dünyasındaki gelişmeler takip edilerek sistemlerimiz sürekli güncel tutulmaktadır. Robotlarımızda navigasyon, görüntü işleme, sensör işleme, makine öğrenmesi, yapay zekâ, ROS vb. teknolojiler kullanılmaktadır.

7- Şu an Robotlarımız hangi sektörlere ne şekilde hizmet vermektedirler?

Üretmiş olduğumuz insansı robotlar, sosyal robotlar, hizmet robotları, tarım robotları, 4 ayaklı robotlar, Endüstri 4.0 kapsamında sunulan çözümlerimiz ve endüstriyel robotlar; sağlık, eğitim, eğlence, turizm, ulaşım, bilişim, gıda ve daha birçok hizmet sektöründe görev almaktadır.

8- Chat GPT hakkında neler düşünüyorsunuz? Size geleceği şekillendiren teknolojilerden olacak mıdır?

Son yıllarda insanoğlu teknolojide deyim yerindeyse boyut değiştirerek ilklere imza atmıştır. Chat GPT’de bu teknolojilerden birisidir. Yapay zeka tabanlı olan bu sistem soru-cevap, metin yazma, sınıflandırma, matematik denklemleri, ileri derecede kodlama yapma ve kodlamayı test etme gibi özelliklere sahiptir. İnsanoğlu zamandan ve güçten tasarruf etmek için Chat GPT gibi yapay zeka tabanlı sistemlere entegre olmaya çalışmaktadır. Yakın bir gelecekte bu teknolojiler artık insanlar gibi karar verme, üretme, problem çözme ve daha birçok alanda yetki sahibi olacaklardır. Kısacası gelecek teknolojilerimizi şekillendirecek belki de yeni teknolojiler keşfedeceklerdir.

9- Yapay zeka alanında ne gibi hukuki durumlarla karşılaştınız? Yapay zeka hukukunun önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?  

Yapay zekâ, doğru amaçlar için kullanıldığında(?) insanlık için bir tehlike değil bir avantajdır. Çoğu kez farkında olmasak da yaşamımızın her alanında kullandığımız birçok elektronik eşya yapay zekâ ile donatılmıştır ve hızlanan ivmeyle donatılmaya devam etmektedir.

Kurum olarak kendimizi ve karşı tarafı güvene almak adına, robotlarımızın aktif kullanımı sırasında mevzuatlar gereği alınması gereken hem donanımsal hem de bilişim önlemleri yer almaktadır. Ürün belgelendirmeleri ile bu süreçleri takip ederek güvenli ve yasal halde aktif çalışmalarımızı yürütüyoruz. KVKK kapsamında alınan ek tedbirlerimizle de bu süreçte müşterilerimizi ve kendimizi güvenilir kılıyoruz.

Yapay zeka hukuku ile ilgili dünyada ve ülkemizde birçok çalışmalar yapılmaktadır. Bazı ülkelerde hayata geçirilmesi ile ilgili adımlar da atılıyor. Yapay zeka tabanlı robotların ve uygulamaların kullanımından kaynaklı insanların talep ve şikayetleri arttıkça yasalar ve kanunların da hızla yürürlüğe gireceği kaçınılmazdır.

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Özgür AKIN’ın söylemlerinden alıntı yaparak bu konuya nokta koyalım.

 “Biz, yapay zekânın getirdiği kolaylıkları hayatımızın her alanında kullanmaya devam ederken onlar; veri toplamaya, gelişmeye ve bizden daha ‘üstün varlıklar’ olma yolunda hızla ilerlemeye devam ediyorlar.

Çok değil, 20 yıl sonra toplumları büyük veri ile donanımlı yapay zekâlar yönetmeye başlayacak. Farklı toplulukların oluşturduğu yapay zekâ algoritmaları büyük veriyi değerlendirecek ve bizim için bize en uygun dijital başkanları ve yasaları geliştirecekler. Bir süre sonra kolluk kuvveti hizmetlerini icra edecek robotlar, yürütme ve yargı organlarını da yönetiyor olacak. Bugünün teknolojisi buna hazır. Yani bugünün teknolojisi artık bir şehri yönetebilecek düzeyde.

Büyük veri (Big Data), yapay zekânın başarıya erişebilmesi için gerekli olan temel taşlardan birisi. Bu verinin kamu idaresinde yapay zekâ ile işlendiğini ve kontrol edildiğini bir düşünün. Sizce ne olur?

Büyük veriye hükmeden dünyayı yönetir! Yapay zekânın hüküm süreceği Son Çağ’a hoş geldiniz.”

10- Gençlere, özellikle yazılımcı gençlere tavsiyeleriniz nelerdir? Gençlere yapay zeka alanını seçmelerini tavsiye eder misiniz? Bunun için hangi yeteneklerini geliştirmeliler?

Yazılım dünyası oldukça hareketli ve sürekli büyüyen bir dünya. Öyle ki, her gün yeni bir yazılım teknolojisinin ortaya çıkışına şahit olabilirsiniz. Böyle bir dünya için en önemli tavsiye; sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmak olabilir. Yapay zekâ alanı, özellikle son yüzyılda muazzam bir ilerleme kaydetti. Bir zamanlar, ancak usta satranç oyuncularının karşısında rakip olarak görebildiğimiz yapay zekâ, artık hayatımızın her bir anında bize somut faydalar sağlıyor. Bu kapsamda, yapay zekayı tercih etmek isteyen gençler; yapay zekanın insanlığa faydasının çok yüksek bir potansiyelde olduğu motivasyonuyla bu alana girmelidirler. Yeteneklerini arttırmak içinse; kritik, analitik ve veri odaklı düşünme yolunda kendilerini geliştirmelidirler. Ayrıca, yalnız pratik ve uygulamaya dönük konularda değil, teorik alanda da çalışmalar yaparak kendilerini geliştirebilirler.

Sayın Akınrobotics ekibi, Hukuk ve Bilişim Dergisi 16. Sayımız’daki röportajımıza katıldığınız için teşekkür ederiz, çalışmalarınız bizim için çok değerli, başarılar ve kolaylıklar dileriz.

Röportör: Ali ERŞİN (LL.M.) / Hukuk ve Bilişim Dergisi Genel Koor.

Röportaj Veren: Arifegül PATATE (Akınrobotics Ürün ve Proje Departmanı)

Yapay Zeka ve Robot Hukuku alanındaki tüm Blog yazılarımız için bağlantıya tıklayınız.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN ile gerçekleşen ropörtajımız için: https://www.hukukvebilisimdergisi.com/roportaj-atolye-uskudar/